top of page

 

1. Refuse: voorkomen van gebruik van grondstoffen

2. Reduce: verminderen van grondstoffen

3. Re-use: product hergebruik (tweede hands, delen van producten)

4. Repair: onderhoud en reparatie

5. Refurbish: product opknappen

6. Remanufacture: nieuwe producten maken van (onderdelen van) oude producten

7. Re-purpose: producthergebruik met ander doel

8. Recycle: verwerking en hergebruik materialen

9. Recover: energieterugwinning uit materialen

 

De hoogste prioriteit in termen van circulariteit is geen of minder grondstoffen gebruiken per eenheid product (refuse en reduce), daarna volgt het herontwerpen van producten met het oog op circulariteit (renew) en product hergebruik (reuse), het repareren (repair) en opknappen van een product (refurbish, remanufacture en repurpose).

 

De meest verstaande treden op de ladder zijn recycling en tenslotte verbranden met terugwinning van energie (recover).

De activiteiten die hoger op de ladder staan (refuse, reduce, renew, reuse, repair, refurbish, remanufacture en repurpose) vinden over het algemeen plaats op lokaal niveau.

Binnen de circulaire economie worden verschillende gradaties van circulariteit onderscheiden. Dat begint bij de hoogste trede van ‘refuse’ en eindigt bij de laagste trede van ‘recover’.
Verschil tussen lineair, keten en circulair
De Circulaire ladder: 9 niveaus van Circulariteit 

De gradaties van circulariteit maken duidelijk dat ‘recycling’ (het verwerken en hergebruiken van materialen) en ‘recover’ (het terugwinnen van energie uit materialen, bij verbranding van reststromen) slechts de twee laagste treden van circulariteit vormen.

 

Terwijl recycling en recover de kern vormen van een kringloopeconomie, gaat een circulaire economie dus verder en omvat het meer niveaus.

 

De kringloopeconomie en een volledig circulaire economie onderscheiden zich van elkaar doordat bij de kringloopeconomie nog wel sprake is van input van grondstoffen en het produceren van restafval, terwijl bij een circulaire economie de ketens gesloten zijn. 

 

Keten- en laddergedachte

Doel van de circulaire economie is om het hergebruik van grondstoffen en producten zoveel mogelijk te stimuleren en de waardevernietiging zoveel mogelijk te beperken.

 

Hoe meer we ons economische systeem als een kringloop weten te sluiten, hoe houdbaarder het wordt vanuit ecologisch perspectief. Deze gedachte staat ook haaks op ons huidige economische model, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd.

 

Het uitgangspunt van dit zogeheten lineaire model is dat gebruikte producten geen economisch nut meer hebben en overblijfselen ervan probleem‐ en kosteloos kunnen worden afgewenteld op de natuur. Niet alleen na verbruik, maar ook tijdens de productie.

 

Het idee van de circulaire economie laat zich het eenvoudigst beschrijven aan de hand van dit schema ontwikkeld door de Ellen McArthur Foundation en McKinsey.

bottom of page